2010. április 29., csütörtök

#52 Coo Quack Cluck ~ku.ku.ru.~

Miyavi - Coo Quack Cluck ~ku.ku.ru.~



Rút kiskacsa.

Volt egyszer egy madár - kinek csak egy szárnya volt.
Aztááán... ha ráüvöltöttél, nem szaladt el.
Aztááán... repülés helyett ő csak sírt
Az ő igazán ronda, rekedt hangján:
Coo Quack Cluck...
"Nem sajnálom a hatalmas eget!" - mondja.
Egy repülésképtelen, egyszárnyú kiskacsa dala.

Mit énekelsz? Elveszted szárnyaid? Mit énekelsz?

Nincs fájdalom, nincs nyereség.

Coo Quack Cluck...
Harcolni fogok egy közömbös pókerarccal.
"Itt bent, ez egy hattyú lelke!" - mondja.

Nincs szükségem egy megtört dalra, úgyhogy menj,
Menj csak, nézd az álmod álmodását... nem kell visszanézned.

Nincs kereszt, nincs korona.*1

Senki nem ismer,
Senki nem ítél,
Senki nem megy.
Semmi "de..".


Jegyzetek:
*1: Nincs kereszt, nincs korona.
Szerintem itt Miyavi Jézusra utal.. elvégre őt feszítették keresztre, s úgy lett belőle később királyi gyermek - igen, innen jön a korona.
Ez egyenlő a "Nincs fájdalom, nincs nyereség" kifejezéssel, hiszen mindkettő ugyanazt jelenti.
Ahogy Jézus is szenvedett, nekünk is szenvednünk kell. Később rájövünk (a szenvedések után), hogy igenis megérte bizonyos dolgokat feladni a cél érdekében és keményen küzdeni.
Gőzöm sincs, Myvnek mi köze a kereszténységhez, Jézushoz, de én ezt a dalt nem tudom másképp értelmezni. Ha nektek van valami más véleményetek erről, írjátok le, mert tényleg nagyon érdekel, ti mit vesztek ki belőle így a'la Nature.

A címre vonatkozóan... A "coo quack cluck" hangutánzó szavak csoportja akar lenni, amivel.. hát.. a kacsa hangját fejezi ki :D Magyarban mi lenne? Kvák-kvák-kvák? Ja, gondolom. De remélem nem bánjátok, hogy az eredeti formát írtam bele ;D

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szerintem Miyavi itt saját magára céloz, a gyengeségét mutatja ki, ahogy sok helyen máshol is vállalta, kimutatta(pl.: http://www.youtube.com/watch?v=mvgDscaLI3M ).
    "Aztááán... ha ráüvöltöttél, nem szaladt el.
    Aztááán... repülés helyett ő csak sírt
    Az ő igazán ronda, rekedt hangján": Miyavinak nem a legcsodásabb hangja van kerek e Földön, és ezt ő be is látja, elfogadja. Ennek ellenére énekel, mert ez is az életéhez és hozzá tartozik (ahogy a kacsáéhoz a hápogás:D), és minden erejével azon van, hogy javítsa.
    "Nincs fájdalom, nincs nyereség.": Ő imádja a rajongóit, megszállottan áll a színpadon gitárral a kezében - de valljuk be, a sztárok élete sosem volt könnyű. (Lásd pl.: Turné, amelynek keretében minket is meglátogatott: beteg volt, nem egyszer esett össze a színpadon, de megcsinálta, befejezte!)
    ""Itt bent, ez egy hattyú lelke!" - mondja.": Talán valamiféle bizonyítási vágy.(?)
    "Nincs szükségem egy megtört dalra, úgyhogy menj,
    Menj csak, nézd az álmod álmodását... nem kell visszanézned.": Elkezdte szóló pályafutását és világhírű zenész/műfajteremtő lett = valóra váltotta az álmait (ha már focistaként nem tudta). ("nem kell visszanézned." - Talán néha eszébe jutnak azok a dolgok, amik miatt jobb egy átlagos, hétköznapi embernek lenni (mint az a kacsa, aminek megvan mindkét szárnya, tehát tud repülni), de ugyanakkor rengeteg embernek szerez örömet a világ minden táján azzal, hogy ő zenél, ezzel örömet szerezve magának is -> tehát mindaz a szenvedés megéri, amit ugyan ezért át is élt/élhet.)-talán nem tekertem meg nagyon:D
    "Senki nem ismer,
    Senki nem ítél,
    Senki nem megy.
    Semmi "de..".": Itt megint csak a rajongóhadra tudok gondolni. Bármennyire is kedveljük Miyavit, igazán soha nem fogjuk megismerni, ahogyan ő sem minket. Ezért nem hozunk egymásra negatív előítéleteket - vagy aki nem ismeri, az ha hoz is, alaptalanul teszi (pl.: a semmi "de.." lehetne akár az is, amit anyuka-apuka mondana rá: De hát ez egy lány!)
    "Nincs kereszt, nincs korona.":Jézus alakja egy alapkő a művészet minden ágában, talán ezért tehette a szövegbe ezt a változatot is.
    Ő ugyan olyan ember, mint mi, semmiben sem különbözik azon kívül, hogy nekünk van egy kis halovány fogalmunk róla, de neki rólunk még ehhez képest is elenyésző. = A félszárnyú kacsa is kacsa, bár csonka szárnya miatt nem tud repülni, ezért nem tudhatja milyen a felszínt fentről nézni és a környezetének is csak egy töredékét láthatja.
    Ha ugyan olyan ember, ugyan olyan értéke is van. Bármennyire tűnik elérhetetlennek, egyáltalán nem az. = Sokan oda meg vissza vannak, ha valami hírességet látnak (akikről az emberekben megfogalmazódik egy pozitív vagy egy negatív vélemény), holott semmiben sem különb, éppen annyira jó és rossz egyaránt, mint az emberek általában. (Unokahúgom vulgárisabb megfogalmazása, ami azért találó is: "Ugyan úgy büdös mindenki ahogyan ő, amikor sz@rik.")
    Végül pedig majd ő is eltűnik a Föld színéről, ahogy mindenki más. És hát valljuk be: Nem mindenki fogja tudni 100-200 év múlva, hogy ki volt Miyavi, azt pedig végképp senki, hogy ki volt a Béla bácsi a szomszédból.
    Én így első benyomásra ezt hámoztam ki belőle... Lényegében ugyan azt, mint te, csak kicsit más irányból.
    Bocsi, kicsit terjedelmes lett...^^'
    Bye~bye
    Chikin

    VálaszTörlés